Nieuws

Felicitaties voor winnaars WJC 2022!

Op woensdag 6 april zijn de winnaars van de World JAIN Challenge 2022 door Conny Helder – minister van langdurige zorg en sport – bekend gemaakt. Dat gebeurde tijdens een online uitzending vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Als voorzitter van de WJC jury had ik de eer de minister Helder uit te nodigen om de winnaars bekend te maken. De uitreiking kan hier teruggekeken worden (vanaf tijd: 1:00:56)

In de categorie beste prototype om mensen met dementie te ondersteunen is de winnaar: DeepVibes, door Frederico Allegro en zijn team uit Groot Brittanië.
DeepVibes wil de kwaliteit van leven van mensen met dementie én hun verzorgers verbeteren door een Artificial Intelligence applicatie te ontwikkelen op basis van reminiscentietherapie, wat een bewezen effectieve interventie is bij dementie. De app stimuleert gesprekken, neemt ze op in de app en daarmee blijven deze herinneringen digitaal en gemakkelijk beschikbaar. De opnames worden geanalyseerd met Artificiële Intelligentie technologie en geven informatie over de cognitieve en taal capaciteiten. De app is gratis beschikbaar en wordt nog verder doorontwikkeld. Zie hier voor een film hierover.

En het beste product is Genus Home Care door Marie-Christine Vierhout en haar team uit Nederland.
Genus Home care helpt mensen met dementie verbonden te blijven, het registreert hun dagelijkse patronen en veranderingen in de omgeving, en het geeft waarschuwingen als er een zorgwekkende gebeurtenis is. Het apparaat is een mooie slimme fotolijst waar foto’s gedeeld kunnen worden en er videocontact plaats kan vinden. Er zijn diverse sensoren, bijvoorbeeld om bewegingen, licht, geluid, gas en koolstofmonoxide te registreren, waarna gealarmeerd kan worden.

Hopelijk geeft de prijs een impuls aan deze technologische toepassingen en zal het ook helpen om daadwerkelijk een verschil te maken in de zorgpraktijk. En dat geldt natuurlijk ook voor de andere finalisten, die ook mooie toepassingen hebben gedeeld. De leden van de Europese werkgroep voor mensen met dementie (EWGPWD) vonden alle producten mooi en dachten dat deze goed door de doelgroep geaccepteerd zouden worden.

Zie hier voor de gehele uitzending van de prijsuitreiking, inclusief de rondetafeldiscussie (vanaf minuut 21:00) met prof. Wijnand Ijsselsteijn (TU/e), drs. Jos de Groot (directeur digitale economie, ministerie economische zaken), Mr. Roland Driece (directeur internationale zaken, ministerie VWS) en mijzelf (voorzitter van de WJC jury, Amsterdam UMC) én de pitch van minister Conny Helder (vanaf minuut 55:01).

De prijsuitreiking Discussie Oprichter Hans Arnold met de prijzen